Ultralydsscanninger
Tidlig scanning
Udføres fra graviditetsuge 6+0 – 13+6
Vi tager jer med på en guidet tur hvor vi bl.a vil se om graviditeten sidder hvor den skal, hvor mange fostre der befinder sig, hører hjertet slå samt vurderer om graviditeten udvikler sig normalt.
Vi måler fosterets længde og beregner en foreløbig termin. Her gør vi opmærksom på at den endelige termin først fastsættes til nakkefoldsscanningen, hvor fosteret har en størrelse, der gør det mere præcist at beregne terminsdatoen.
Den endelige terminsdato får i først til nakkefoldsscanningen, hvor fosteret har en størrelse, der gør det mere præcist at beregne terminsdatoen.
Hvis du er i graviditetsuge 7+0 er der garanti for at se og høre hjertet slå.
Kønsscanning
Udføres fra uge 14+0
Det er ikke muligt at se køn tidligere.
Fra uge 14+0 og frem giver vi garanti for at se fosterets køn.
Er der forhold tilstede der vanskeliggør, at vi med sikkerhed kan udtale os om barnets køn, tilbydes I en ny tid uden beregning.
Det kan være navlesnoren, som ligger imellem benene, fosterets lejring eller lidt umodenhed af selve kønnet, der vanskeliggør bestemmelsen af fostrets køn.
Vi hører hjertelyd, ser fosteret bevæge sig, måler og vurderer dets trivsel samt mængden af fostervand.
Tilvækstscanning
Udføres fra uge 14+0 – 40+0
Ved denne type scanning fokuserer vi på barnets vægt og eventuelle afvigelser. Vi måler hjerteaktionen og vurderer fostervandsmængden.
Ved behov suppleres med flowmålinger, som giver os informationer om barnets tilbud og optag af ilt og næring.
Alt sammen for at se om barnet trives og vokser som det skal.
3d/4d Scanning
Udføres fra uge 25+0 – 32+0
Denne type scanning kan foretages i hele graviditeten, dog opnås det bedste resultat mellem graviditetsuge 25+0 til og med 32+0, hvor barnets alder og mængden af fostervand giver de mest optimale betingelser for billedkvaliteten.
Her træder portrættet virkelig frem da vi kan scanne hele vejen rundt om fosteret. Man ser måske et træk man kan genkende fra far eller mor?
4D er små filmklip mellem 5-10 sekunder hvor man kan se fosterets bevægelser og grimasser. Man kan også være heldig at se den lille drikke fostervand eller åbne sine øjne.
Er der forhold til stede der vanskeliggøre udførslen af scanningen, tilbydes i en ny tid uden beregning frem til graviditetsuge 32+0.
De helt perfekte billeder afhænger dog også af forhold, som vi ikke altid kan ændre på og det må forventes, at billedernes kvalitet er forskellige gravide imellem.
Bemærk; Medlemmer af Danmark kan få 300 kr i tilskud ved bestilling af scanning af 40 min varighed
Misdannelsesscanning
Udføres fra uge 19+0 – 22+0
Gravidklinikken følger de obstetriske anbefalinger for misdannelsesscanning fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.
Ved misdannelsesscanningen guider vi jer igennem fosterets anatomi og ser alle organerne grundigt efter for misdannelser,
herunder: Hjerne, hjerte, ansigt, bugvæg, mave-tarm system, nyrer, blære, arme, ben og ryg.
Vi vurderer fostervandsmængden og måler hoved, mave og lårben for at se om barnet vokser som det skal.
Ved misdannelsesscanning medfølger der også en jordemoderkonsultation
NIPT – Non-Invasiv Prænatal Test
LUMIPEEK – NIPT
Uføres fra graviditetsuge 10+0 – 24+0
Lumipeek er en simpel, men sikker og meget nøjagtig (99,9%) NIPT (non-invasiv prænatal test) test. Denne test screener for føtale kromosomfejl, såsom trisomi 21 (Downs syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) og trisomi 13 (Pataus syndrom), præcis som ved 1. trimesterscanningen på de nationale sygehuse, men med højere følsomhed og færre falsk positive svar.
Ud over disse tre trisomier screenes også for kønskromosom aneuploidier, autosomale aneuploidier, 8 forskellige mikrodeletioner- og duplikationssyndromer og alle andre større afvigelser (>7M basepar). Ydermere kan barnets køn også detekteres på denne test.
Testen foregår som en blodprøve på den gravide i Gravidklinikken – prøven er derfor helt sikker og uden nogen risiko for barnet.
I gennemsnit 7 dage efter laboratoriet har fået prøven, foreligger resultatet. Resultatet sørger Gravidklinikken for at videregive til dig/jer.
EVITA COMPLETE – NIPT
Uføres fra graviditetsuge 10+0 – 14+6
EVITA tests udnytter at der i den gravides blod findes små mængder af hele fosterceller.
Testen består udelukkende af en blodprøve fra den gravide i graviditets uge 10+0 – 14+6 og er derfor helt risikofri for fosteret.
Testen undersøger som den eneste test for afvigelser ved alle 23 kromosompar.
Blodprøven bliver analyseret med en særlig teknologi og vurderet af speciallæge i genetik.
Testen er udviklet i Danmark gennem snart 2 årtier, og analysen af prøven foretages af Klinisk Genetisk Afdeling i Århus.
Testen er en meget dybdegående screening, der minder om moderkage- og fostervandsprøve, da den, som den eneste på markedet, analyserer hele fosterceller (modsat NIPT som er en cellefri prøve). Testen er dog ikke diagnosticerende som en moderkage- og fostervandsprøve er, men en screening. Det vil sige at der vil blive henvist til yderligere genetisk undersøgelse på sygehuset ved et påvirket blodprøvesvar.
Testen er ikke afhængig af den gravides BMI, og kan bruges af alle gravide, med ét barn i maven.
Svartid er indenfor 12 hverdage fra testen er taget.
Læs mere om testen her.
Akupunktur
Akupunktur for alm graviditets- og barselsgener
Tilbydes hele graviditeten
Akupunktur mod graviditets og barselsgener kan afhjælpe følgende:
– Kvalme/opkast
– Smerter i bækken og ryg
– Væske i kroppen
– Ischiassmerter
– Hævelser eller ”sovende” hænder og fødder
– Smerter
– Hovedpine
– Forstoppelse/hæmorider
– Psykisk årsag; angst, uro, irritabilitet
– Hjælp til rygestop
Akupunktur for fødselsmodning
(incl. Hindeløsning)
Tilbydes fra uge 37+0 (dog fra uge 40+0 ved tilvalg af hindeløsning)
Modningsakupunktur:
Modningsakupunktur kan hjælpe kroppen til at forberede sig på fødslen og mindske sandsynligheden for at du går over termin. Derudover har undersøgelser vist, at modningsakupunktur kan afkorte varigheden af fødslen med flere timer.
Hindeløsning:
En hindeløsning foregår ved, at man fører en finger op i livmoderhalskanalen og ind i livmoderen, hvor man med roterende bevægelse løsner fosterhinderne fra livmodervæggen. Hermed frigøres et hormon, som virker vefremmende.
Jo mere parat din krop er til en fødsel desto bedre virker en hindeløsning, og derfor vil der også være stor forskel på effekten alt efter hvor modne forholdene er.
Behandlingen kan evt gentages.
Akupunktur for fertilitet
Akupunktur har I flere undersøgelser vist sig at kunne øge chancen for graviditet, uanset om man forsøger at blive spontant gravid eller er i fertilitetsbehandling.
Indenfor kinesisk medicin tager man udgangspunkt i den enkeltes ubalancer og derfor er behandlingen målrettet dig eller din partner efter en indledende samtale, hvor der stilles en diagnose. Det er således underordnet om I kender årsagen til at graviditeten udebliver.
Behandlingen kan målrettes, kvinden, manden eller begge parter.
Akupunktur for overgangsalder
Det er meget forskelligt hvor meget man som kvinde bliver ramt af symptomer i overgangsalderen, eller det der også kaldes for menopause. Det sker typisk omkring 45-55 års alderen. Der sker et skift i de kvindelige hormoner, som kan give forskellige ubalancer. Symptomer kan være hedeture, svedeture, følelsesmæssige gener, tørre slimhinder og hud, hovedpine, søvnproblemer og humørsvingninger.
Akupunktur kan afhjælpe disse symptomer enten helt, eller reducere de gener man må opleve, ved at hjælpe kroppen til at skabe balance igen. Kan du nikke genkendende til nogle af disse symptomer, kan akupunktur være en god løsning for dig.
Det er forskelligt hvor mange behandlinger man har brug for. De fleste vil opleve bedring allerede efter første behandling, men ofte skal der 3-6 behandlinger til, for at have en mere vedvarende effekt.
Akupunktur for menstruationsproblemer
Mange tror desværre at det er normalt at have gener i forbindelse med sin menstruation. Det kan være kraftigere eller mindre smerter, kraftige blødninger, uregelmæssige blødninger, søvnproblemer, nedtrykthed, humørsvingninger eller hovedpine.
Nogen bruger konsekvent smertestillende tabletter og har måske sygedage pga. generne omkring menstruationen. Ofte bliver man tilbudt hormonbehandling i form af p-piller eller spiral, for at lindre generne, hvilket kan være berettiget i nogle tilfælde. Ofte kan det dog afhjælpes med akupunktur og altså helt uden brug af hormontilskud eller brug af smertelindring, som begge har en del bivirkninger.
Man vil som oftest se resultater allerede efter få behandlinger. Så kender du ung teenager, har du en datter, eller har du selv gener omkring din menstruation, så giv akupunktur en chance og se hvor effektivt det kan være.
Jordemoderkonsultation
Jordemoderkonsultation
– Gravid
Tilbydes hele graviditeten
Har du brug for kontinuitet og vil gerne gå hos den samme jordemoder under hele din graviditet? Vil du gerne have en jordemoder som har tid til at lytte og giver sig god tid til at besvare alle dine spørgsmål? – så skal du vælge en privat jordemoder.
Samtale:
Vi tager udgangspunkt i jeres behov og spørgsmål og kommer ind på forventninger, seksualitet under graviditeten, fysisk aktivitet, kost, graviditetsgener, amning, tanker om fødslen, smertelindring, mm.
Vurdering af barnets stilling og fosterskøn:
Hvordan vender barnet? Hvor stort er det ca? vokser det som det skal og står barnets hoved fast i bækkenet? Skal du ligge dig ned hvis du får vandafgang? Alle de spørgsmål bliver addresseret under konsultationen.
Måling om livmoderen vokser:
Med det såkaldte ”symfyse-fundus” mål, måles din livmoder fra toppen af skambenet til toppen af livmoderen og indsættes i et skema, for at se om dit barn vokser som det skal.
Lytte hjertelyd hos baby:
Hvis din mand deltager, eller der er ældre søskende med, kan vi sammen mærke på maven og lytte hjertelyd med trærør eller doptone.
Undersøgelse af blodtryk og urin:
Du undersøges for om du er i risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning eller graviditetsbetinget diabetes.
Jordemoderkonsultation
– Klar til fødsel
Føler du dig klar til din/jeres kommende fødsel? Har du spørgsmål, tanker eller bekymringer der fylder. Er du bange, nervøs eller er der bare nogle områder du har brug for afklaring i forhold til fødslen. Det kan være et tidligere
forløb der fylder, hvor du har brug for at få sat nogle ting på plads.
Det kan være at det er første gang du skal føde og har brug for at finde ro i det der kommer. Uanset har du mulighed for at komme til en samtale, hvor der er ro og tid til at hjælpe dig og tage udgangspunkt i din situation.
Samtalen kan kombineres med akupunktur behandling, som kan være beroligende ved angst, bekymring, uro, tankemylder eller søvnbesvær.
Jordemoderkonsultation
– Efterfødselssamtale
Har du spørgsmål, tanker eller bekymringer der fylder efter din fødsel? Fylder det forløb du har været igennem og har du brug for at få sat nogle ting på plads? Kan du ikke slippe forløbet helt og føler ikke rigtig at du kan komme
videre?
Til en efterfødselssamtale snakker vi dit forløb igennem og snakker om de oplevelser hvor du eventuelt har brug for afklaring.
Du kan med fordel tage din fødselsjournal med, så kan vi sammen gå igennem hvad der er foregået, for måske at give bedre klarhed over hvad der skete og hvornår.
Samtalen kan kombineres med akupunktur behandling, som kan være beroligende ved angst, bekymring, uro, tankemylder eller søvnbesvær.
Terapeut/Coach samtaler
Terapeut/Coach samtale – Familiedannelse og forældreskab
Tilbydes hele graviditeten
Hvilke udfordringer står man overfor som par når hverdagen skal hænge sammen i en småbørnsfamilie.
Terapeut/Coach samtale – Kom godt fra start
Lær at tyde dit spædbarns signaler (0-3 mdr)
Information til forældre om hvordan de kan læse deres barns kommunikation, samt støtte op om søvnmønstre, trivsel og udvikling.
Terapeut/Coach samtale – Tilknytning til barnet før og efter fødslen
Moderskabet og faderskabets udvikling kan både skabe glæde og frustration. Samtalen kan bidrage med strategier som forebyggende redskab til en sund relationsdannelse.